5 tipp a nyugodt alváshoz

Elérkezett a hétvége. A nyugodt és zavartalan alvás fontos része, hogy képesek legyünk feltöltődni a rendelkezésre álló pihenőidőnkben. Időről-időre mindannyiunkkal előfordulhat, hogy valamilyen pszichés probléma, stresszes élethelyzet miatt képtelenné válunk a pihentető alvásra. Előfordulhat, hogy az elalvás válik nehezítetté, vagy éjszaka felébredünk, és képtelenek vagyunk visszaaludni. A következő technikák ezekben az esetekben segíthetnek az ellazulásban és az elalvásban:

1. lefekvés előtt rendezni a gondolatainkat - kicsit olyan ez, mintha számadást csinálnánk. Különösen akkor lehet hatásos, ha nagyon sok az előttünk tornyosuló teendő, amit meg kell valósítanunk. Érdemes lefekvés előtt számbavennünk, mit csináltunk meg aznap, mivel és hánykor kell kezdenünk másnap, és tudatosítani azt is, hogy most ezzel az éjszaka folyamán egész a másnapi munkakezdésig nem fogunk foglalkozni, mert pihennünk kell. Ha egy belső sürgető gondolat mégse hagyna nyugodni bennünket, szigorúan vissza kell térni ahhoz, hogy a munka ideje a következő reggel kezdődik.

2. lélegezzünk - az egyik legegyszerűbb és legcsodálatosabb technika, talán ezzel kellett volna kezdenem. A légzésre való odafigyelés az egyik legfontosabb eszközünk arra, hogy háborgó gondolatainkat lecsillapítsuk. Miközben a tüdőnkből ki-be áramló levegő útját követjük, figyelmünket erre összpontosítjuk, nem adunk lehetőséget gondolatainknak össze-vissza cikázni. Ezáltal megnyugszunk, ellazulunk, és képessek leszünk pihenni. Érdemes, különösen, ha kint hűvösebb idő van, szellőztetni előtte a hálószobánkban. 

3. relaxáljunk - nem tudom, hogy valakinek az segített-e valaha elaludni, hogy képzeletben ugráló bárányokat számolt (vajon honnan jöhetett ez az ötlet?), de sokkal hatásosabb technika a relaxáció, a test ellazítása. Ez egy viszonylag egyszerű módszer, amely során gondolatban a testünk egyes részeire fókuszálunk, és ellazítjuk őket. Érdemes fejtől a tap irányába haladni. Ha kellő odafigyeléssel végezzük, és nem engedjük, hogy zavaró gondolatok átvegyék a relaxáció helyét, valószínűleg nem fogunk a végére jutni, mert előbb elalszunk.

4. legyünk türelmesek - ha nem tudunk azonnal elaludni, és korábban már volt ezzel nehézségünk, előfordulhat, hogy türelmetlenné és dühössé válunk, hogy miért nem alszunk már. Ettől azonban az ébrenléti szintünk tovább emelkedik, és még kevésvé leszünk képesek elaludni. Próbáljunk meg türelmesek maradni, és elfogadni, hogy bár most még nem alszunk, ez akár meg is változhat hamarosan.

5. keressünk nyugtató gondolatokat - sokat segíthet, ha elképzelünk egy helyet, ahol szívesen lennénk, ahol úgy érezzük, hogy képesek lennénk megnyugodni, ahol biztonságban tudhatjuk magunkat, ahol minden rendben van. Ha esetleg fel tudunk idézni egy nagyon kellemes emléket, helyet, akkor töltsünk el minél több időt itt, és próbáljuk meg érezni azokat a jó érzéseket, amelyeket korábban éreztünk. A kellemes emlékek érzések segítenek ellazulni és megnyugodni.

Mindenkinek jó éjszakát és szép álmokat!