TUDOMÁNYOS

A pszichológia történetének egyik legaranyosabb vizsgálata a Stanford Egyetemen a 70-es években végzett Marshmallow (vagyis mályvacukor) kísérlet volt. A kutatók a jutalom késleltetésének képességét és a siker kapcsolatát vizsgálták.

A kísérletben négy és hat év közötti gyerekeket egyedül leültettek egy szobában, a vizsgálatvezető az orruk elé tett egy mályvacukrot, majd azt mondta nekik, ha 15 perc múlva a cukor még mindig ott lesz, még egyet kapnak. Ezután a vizsgálatvezető elhagyta a szobát, és videóra vették a gyerekek reakcióit. A picik egyharmada volt képes kivárni a második mályvacukrot is.

18 évig nyomon követték a vizsgálatban résztvevő gyermekeket, és azt találták, hogy azok, akik képesek voltak az önmegtartóztatásra, az iskolai előmenetelben sikeresebbnek és az életben kiegyensúlyozottabbnak bizonyultak. A kísérlettel azt kívánták igazolni, hogy fontos a szülői "nemet" mondás képessége, hogy a szülők gyerekmekeik számára ésszerű, és kiszámítható határokat szabjanak.

Az alábbi videón a kísérlet megismételt változata látható, végtelenül bájosak, ahogy próbálnak a gyerekek ellenállni pillecukornak.