HÉTVÉGI KÖNNYED

A felnőtt színezők virágkorukat élik. Lehet kapni füzet és könyv formában, internetről letölthető, vannak köztük mandalák, állatosak, növényesek és nonfiguratívak. Mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt.

Tapasztalataim alapján, a színezők tekintetében, kétféle ember van, az aki megőrül tőle, nem köti le és idegesíti, és az, aki áhítattal és lelkesedéssel színezi (vagy színezné, ha jutna rá ideje).

Többekben felmerülhet a kérdés, hogy a puszta élvezeti értéken túl van-e terápiás hatása a színezésnek?

A színezés terápiás hatását dr. Stan Rodeski neuropszichológus a következőképpen foglalta össze: színezés közben a meditációhoz hasonló relaxált állapotba kerülünk, zavaró és stresszkeltő gondolatok helyett csak a tevékenységre koncentrálunk, és képessé válunk megélni a pillanatot. Megfigyelte, hogy színezés közben lelassul a szívverés és megváltoznak az agyhullámok. A színezésnek tehát stresszoldó hatása van.

Dr. Joel Pearson, az ausztrál South Wales Egyetemen dolgozó agykutató más magyarázattal szolgált a színezés terápiás hatásáról. Színezés közben figyelni kell a formát, a méretet, a széleket, és ki kell választani a színeket. Ezek a tevékenységek ugyanazt az agyi területet kötik le, mint amelyik a szorongással járó fantáziákért felelős. Vagyis bármely tevékenység, amely koncentrációt igényel, segít elterelni a szorongás tárgyáról figyelmünket.

Bármelyik magyarázat a helyes, hogy meditatív tevékenység vagy csak figyelemelterelés, a színezés kikapcsol és szórakoztat. Ha van egy kis időtök, színezzetek, és oldjátok a stresszt!

Forrás: http://www.medicaldaily.com/therapeutic-science-adult-color…
https://www.pinterest.com/pin/192599321537156073/