ÉRDEKESSÉGEK A PSZICHOLÓGIA VILÁGÁBÓL

Hol laknak az érzelmek?

Az érzelmeink hatnank ránk, irányítják viselkedésünket. Legtöbbször tisztában vagyunk érzelmi állapotunkkal (pl.: hogy mikor vagyunk dühösek, szomorúak vagy boldogok), de vajon mennyire figyelünk oda érzelmeink testi tüneteire.

Laura Nummenmaa és társai (2013) kutatásukban azt vizsgálták, hogy az emberek érzelmeiket testük melyik részében érzik. Arra kérték a kísérletben résztvevőket, hogy különböző érzelmi ingerek hatását figyeljék meg saját testükön, és jelöljék be a rendelkezésükre bocsátott testtérképeken. A kísérleti alanyoknak fel kellett tüntetni, az érzet intenzitását és az aktivitás hőfokát. A kutatók azt találták, hogy a kitöltők koruktól, nemüktől, kulturális hovatartozásuktól függetlenül hasonlóképpen érzékelték az érzelmeket testükben. (l. kép)

Egyes érzelmek során kifejezett fájdalmat vagy kellemetlen érzést tapasztalhatunk, ezek a negatív érzelmeink. Például ha szomorúak vagyunk mellkasi fájdalmat érezhetünk, ha haragszunk fejfájást és kellemetlen izomfeszülést a nyak, a vállak és a karok táján. Ezek alapján sejthető, hogy a tartós (feldolgozatlan) érzelmeink kínzólag hatnak testünkre, és szerepet játszhatnak krónikus betegségeink kialakulásában.

Egy dolog biztos, számít, hogy milyen érzelmi állapotban vagyunk, és egészségünk érdekében érdemes odafigyelni érzéseinkre.

Forrás: http://www.pnas.org/content/111/2/646.full