ETTŐL MEGVÁLTOZIK AZ ÉLETED

Vagy mégsem?

Képzéseim során mindig azt hangsúlyozták tanáraim, hogy a pszichológus nem mágus, nem tud varázsolni, nem ismer varázsigéket sem. Megtanultam, ha valaki megkeres, tisztázni kell vele az elvárásait, annak érdekében, hogy ne tőlem várja a csodát, mert a pszichológus nem is csodatévő. Azt is megtanultam, hogy az életben a változás hosszú folyamat, és gyakran nem könnyű, nem megy varázsütésre.

Mégis azt tapasztaltam, vannak varázsigék, varázsmondatok, vannak csodálatos formulák, amelyeket kimondva megváltozhat az életünk egy pillanat alatt... Csak sokszor nem vagyunk még készek a varázslatra. Nem vagyunk képesek kimondani, meghallani, megérteni, beteljesíteni. Nem a varázsigével van baj, hanem az időzítéssel. 

Nem egyszer volt olyan élményem, hogy heteken, hónapokon át dolgoztunk egy-egy kliensemmel valamilyen témán, és hiába ismételtünk el újra és újra valamit, amit fontos lett volna megértenie. Átfogalmazva, és újra átfogalmazva. Mégsem értette meg. Vagy ha megértette, nem volt számára jelentősége. Aztán egyszer csak arról számolt be, hogy felfogta. Ott abban a pillanatban, a gondolat a sajátja lett, megértette, és be tudta építeni az életébe. Miért pont akkor? Mert akkor jött el az ideje. Akkor lett kész a változásra. Akkor lett kész a varázslatra.

Van úgy, hogy látsz egy reklámot, egy feliratot, egy posztert, és nem tulajdonítasz jelentőséget neki. De biztos veled is megtörtént már, hogy egy szó, vagy egy mondat megütötte a fületedet, és mindenhonnan visszhangozni kezdett. Leülsz a buszon, és a melletted ülők beszélgetéséből egyszer csak meghallod. Az unalomig ismert reklámban, feliraton vagy poszteren meglátod. Beszélsz egy ismerőssel, és kimondja a varázsszót vagy mondatot, és tudod, hogy ez egy jel, amit meg kell hallanod. Egyszerű szó, vagy mondat, hallottad már ezerszer, de ott, akkor, csak neked szól. Jelentőssé válik. Varázslattá. 

Szóval szerintem, léteznek varázsigék, amelyek időnként egy csapásra megváltoztatják az életünket. Ha készek vagyunk meghallani, megérteni őket. A személyes varázsigénkké válnak egy rövid időre. 

Amíg el nem veszítik erejüket, és vissza nem süllyednek újra a jelentéktelen mondatok közé...