TUDOMÁNYOS

Az agresszió tanulható - A Bobo Doll kísérlet

Az 1961-es kísérletben Albert Bandura az agresszió szociális tanulásának mintázatát vizsgálta. Azt próbálta bebizonyítani, hogy a különböző viselkedésformákat nemcsak megerősítés (jutalmazás és büntetés) hatására tanuljuk meg, hanem megfigyelés útján is. Tehát azáltal tanulunk el magatartásformákat (legyenek azok a szociális normáknak megfelelőek vagy deviánsak), hogy megfigyeljük mások cselekedeteit, és leutánozzuk azokat.

Kísérletében gyermekek azt nézhették végig, hogy egy felnőtt ember különböző, változatos módokon megver, rugdos egy levegővel felfújt nagyméretű babát, ezt nevezték Bobo Dollnak (Bobo babának). Ezután a gyerekeket is beengedték Bobo babához. Sejthető módon a kicsik, nemcsak, hogy elpüfölték Bobo babát, de leutánozták a felnőtt agresszív cselekedeteit (kalapáccsal ütötték, eldobták, megrúgták, stb.). 

A kísérletben megállapították, hogy a gyermekek annál jobban leutánozták a felnőttek viselkedését, minél jobban kedvelték őket. De úgy tűnik az agresszió tanulásában nem szükséges, hogy kedveljük a mintát adó személyt, attól is jutalmazó erejűvé válik, ha sikereket lehet vele elérni, és akkor beépítjük viselkedési repertoárunkba.

A videó az eredeti kísérletet mutatja be, és maga Bandura mesél alatta. Félelmetes és elgondolkodtató végignézni a képsorokat, még akkor is, ha tudjuk, hogy ez csak egy kísérlet volt.

Forrás:  https://stanford.edu/dept/psychology/bandura/press.html